κ: 697 222 9723, τ: (210) 62 51 102, 215 520 9008


 Ρήξη μηνίσκουΟ μηνίσκος βρίσκεται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη, έχει ημισεληνοειδές σχήμα και αποτελείται από ινοχόνδρινο ιστό. Συμβάλλει στη σταθερότητα του γόνατος, στην ομαλή κατανομή των φορτίων και στην προστασία του αρθρικού χόνδρου από μεγάλες καταπονήσεις.

ΑΙΤΙΑ ΡΗΞΗΣ

Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη μετά από βίαιη στροφή ή σταμάτημα του γόνατος ιδιαίτερα στους αθλητές, ή ακόμη και από πιο απλές κινήσεις όπως το βαθύ κάθισμα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πολύ συχνά η ρήξη του μηνίσκου συνυπάρχει και με άλλες κακώσεις όπως η ρήξη του πρόσθιου χιαστού ή/και η ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί κάποιες φορές να μην παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα τουλάχιστον στην αρχή, ενώ συνηθέστερα υπάρχει

- Δυσκαμψία
- Οίδημα
- Πόνος στη μεσάρθριο σχισμή
- Συλλογή υγρού (ύδαρθρο)
- Μπλοκάρισμα του γόνατος

Αν η ρήξη αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί το κομμάτι να αποσπασθεί από τον υπόλοιπο μηνίσκο και το γόνατο να μπλοκάρει. Επίσης λόγω της ιδιότητας του μηνίσκου να κατανέμει ομοιόμορφα τα φορτία, η μακροχρόνια ρήξη καταλήγει στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Για τη διάγνωση χρειάζεται:

- Καλό ιστορικό
- Κλινική εξέταση
- Μαγνητική τομογραφία για επιβεβαίωση της διάγνωσης

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αρχικά τοποθετούμε πάγο στο γόνατο και συνιστούμε ανάπαυση λίγων ημερών. Εάν η ρήξη είναι μικρή μπορεί να μην υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα και να μη χρειασθεί περαιτέρω θεραπεία. Στις μεγαλύτερες ρήξεις όμως λόγω των συμπτωμάτων που προαναφέρθηκαν αλλά και του κινδύνου της οστεοαρθρίτιδας η θεραπεία είναι χειρουργική (αρθροσκοπική).

H αποκατάσταση ποικίλει ανάλογα με την έκταση της βλάβης, τις ανάγκες του ασθενούς και της μεθόδου αποκατάστασης που ακολουθήθηκε στο χειρουργείο (συρραφή του μηνίσκου, μερική αφαίρεση κτλ)

Ιατρικός Εξοπλισμός

Στο ορθοπαιδικό ιατρείο μας στη Νέα Ερυθραία (σύνορα με Κηφισιά) εκτός απο την τυπική κλινική ορθοπαιδική εξέταση, υπάρχει:

Υπέρηχος μαλακών μορίων για τη διερεύνηση παθήσεων μυών και τενόντων και

Σύγχρονος πελματογράφος με τη βοήθεια του οποίου διενεργούνται πελματογραφήματα.

Φωτογραφίες ΙατρείουΔείτε στο ΧάρτηΕπικοινωνία

 • Ιατρείο:
  Αναξαγόρα 18, Νέα Ερυθραία
 • Σταθερό:
  (210) 62 51 102, 215 520 9008
 • Κινητό:
  697 222 9723
 • E-MAIL ADDRESSES:
  info@petroskyriazopoulos.gr


  Σχετικοί όροι: Πέτρος Κυριαζόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Νέα Ερυθραία | Κηφισιά, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΙ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ | ΚΗΦΙΣΙΑ