Η Μεσοθεραπεία είναι μια φυσική θεραπευτική τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επώδυνες καταστάσεις. Είναι σε ευρεία χρήση στη Γαλλία και την Αμερική κυρίως ιδιαίτερα σε αθλητές.
Δεν πρόκειται για κάποιο παυσίπονο αλλά βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογίας μιας πάσχουσας περιοχής. Χρησιμοποιεί υπερβολικά λεπτές βελόνες οι οποίες εισάγονται μόνο στην επιφάνεια του δέρματος σε πολύ μικρό βάθος. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από την παθοφυσιολογία της περιοχής. Καθώς οι περισσότερες καταστάσεις είναι πολυπαραγοντικές χρησιμοποιείται συνδυασμός ουσιών, οι οποίες είναι φυσικές με κυρίαρχο με το κολλαγόνο.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά καθώς οι δραστικές ουσίες εφαρμόζονται κατευθείαν πάνω από την πάσχουσα περιοχή και όχι σε ολόκληρο τον οργανισμό όπως όταν λαμβάνουμε από το στόμα ή ενέσιμο κάποιο φάρμακο. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη δόση και περιορίζει της παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
Τα μεσοδιαστήματα των μεσοθεραπειών είναι κάθε 7-10 ημέρες, ενώ σε οξείες καταστάσεις ή σε αθλητές μπορεί να είναι συντομότερα. Ο αριθμός των μεσοθεραπειών που είναι απαραίτητος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η πάθηση, η χρονιότητα και η παθολογία που την προκαλεί. Γενικά 5 συνεδρίες είναι το λιγότερο που μπορεί να χρειασθούν.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ;
Πρόκειται για έναν συγκεκριμένο τρόπο χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών, των οποίων η έγχυση γίνεται ενδοδερμικά πολύ επιφανειακά (1-2 mm) και ανώδυνα, σε συγκεκριμένες αραιώσεις, δοσολογίες και αναλογίες (αν πρόκειται για άθροισμα ουσιών).
ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ;
Διότι το φάρμακο χορηγείται κοντά στην πάσχουσα περιοχή, ούτως ώστε να δράσει τοπικά γρήγορα, αποτελεσματικά και για αρκετό χρονικό διάστημα έτσι ώστε να αποφευχθεί η υψηλή δοσολογία όπως συμβαίνει με τους γνωστούς τρόπους χορήγησης φαρμάκων δηλαδή από το γαστρεντερικό, ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια οπότε το φάρμακο διαχέεται στον οργανισμό με τις πιθανές παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται.
TI ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΣΕΙΣ;
Κολλαγόνο και ουσίες φυτικής προέλευσης όπως arnica, rhododendron chrysanthum κ.α.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
Με τη σωστή αντισηψία και τρόπο χορήγησης όχι
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ;
Άλγη αυχένα, οσφυαλγίες, Επώδυνα σύνδρομα ώμου, Αθλητικές κακώσεις (διαστρέμματα, τενοντίτιδες, οσφυαλγίες, μυϊκές θλάσεις) Ήπιους πόνους αρθρίτιδας
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ;
Είναι από τις κύριες χρήσεις της με βασικό στόχο τη γρηγορότερη αποκατάσταση μέσω της μείωσης της φλεγμονής, της επούλωσης των τενόντων και των συνδέσμων μετά από υπερχρήση, τραυματισμό ή διάταση, δηλαδή σε διαστρέμματα, τενοντίτιδες και μυϊκές θλάσεις.
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ-ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ
Βοηθάει πολύ στην ανακούφιση από τον πόνο μέσω της λύσης του μυικού σπασμού που συνοδεύει αυτές τις καταστάσεις, επιτρέποντας έτσι τη χρήση μικρότερης δοσολογίας παυσιπονων
ΩΜΟΣ
Χρησιμοποιείται σε τενοντίτιδες (περιαρθρίτιδες), σύνδρομο πρόσκρουσης, μερική ρήξη υπερακανθίου, υπακανθίου, υποπλατίου.
ΑΓΚΩΝΑΣ
Χρησιμοποιείται σε επικονδυλίτιδα (tennis elbow), τενοντίτιδα καμπτήρων καρπού