κ: 697 222 9723, τ: (210) 62 51 102, 215 520 9008


 Ρήξη πρόσθιου - οπίσθιου χιαστού συνδέσμουΗ άρθρωση του γόνατος είναι η μεγαλύτερη του ανθρώπινου σώματος. Η σταθερότητά της εξαρτάται από τους συνδέσμους και τους μυς που την περιβάλουν. Το γόνατο δέχεται καθημερινά μεγάλες καταπονήσεις ενώ ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών υπόκειται και σε πολλούς τραυματισμούς. Συνεπώς οι κακώσεις των συνδέσμων και των μηνίσκων είναι συχνές. Στις ΗΠΑ το 2003 περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια ασθενείς επισκέφθηκαν τον ορθοπαιδικό για παρόμοια προβλήματα του γόνατος.

Στη σταθερότητα του γόνατος συμβάλλουν βασικά οι χιαστοί σύνδεσμοι (πρόσθιος και οπίσθιος), οι πλάγιοι σύνδεσμοι (έσω και έξω), οι μηνίσκοι και οι γειτονικοί μύες.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χιαστοι

Εικονα 1. οι χιαστοί και οι μηνίσκοι.

 

ΧΙΑΣΤΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

Οι χιαστοί είναι δυο, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος, βρίσκονται στο κέντρο του γόνατος και συνδέουν το μηριαίο οστούν με την κνήμη. Ενισχύουν σημαντικά τη σταθερότητα του γόνατος, ιδιαίτερα την προσθιοπίσθια (δηλαδή να μη «φεύγει» η κνήμη προς τα εμπρός ή προς τα πίσω κατά τη βάδιση). Ονομάζονται έτσι γιατί χιάζονται και σχηματίζουν το γράμμα Χ.

 

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

 

Ο πρόσθιος χιαστός προστατεύει την κνήμη από το να μη γλυστράει μπροστά. Τα αίτια τραυματισμού του μπορεί να είναι:

 • Απότομη αλλαγή κατεύθυνσης
 • Απότομο σταμάτημα
 • Προσγείωση από άλμα
 • Τραυματισμός από άμεση επαφή όπως στο ποδόσφαιρο
 • Συνδυασμός βίαιων στροφικών κινήσεων

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού δεν πονάει η ίδια, εκτός εάν συνυπάρχουν και άλλες κακώσεις που είναι και το συνηθέστερο. Ο ασθενής την αισθάνεται όμως, όπως και την αστάθεια του γόνατος. Μέσα σε λίγες ώρες το γόνατο γίνεται οιδηματώδες ενώ υπάρχει πόνος όταν ο ασθενής στέκεται όρθιος ή περπατάει. Εφόσον δεν υπάρξει θεραπεία ο ασθενής έχει αστάθεια του τραυματισμένου γόνατος ιδιαίτερα σε ανώμαλο έδαφος ή σκάλες, ενώ με την πάροδο των ετών αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος λόγω των μεταβολών της εμβιομηχανικής της άρθρωσης.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

Η διάγνωση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού γίνεται μέσω:

 • Του ιστορικού
 • Του μηχανισμού της κάκωσης
 • Της κλινικής εξέτασης που φανερώνει αστάθεια του γόνατος
 • Της μαγνητικής τομογραφίας

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια σοβαρή κατάσταση. Από πολλούς έχει χαρακτηρισθεί ως «η αρχή του τέλους του γόνατος» λόγω της οστεοαρθρίτιδας που αναπτύσσεται εφόσον παραμείνει χωρίς θεραπεία.

Σε νέους αθλητές η θεραπεία είναι χειρουργική όπου γίνεται αποκατάσταση του χιαστού συνδέσμου με την αρθροσκοπική μέθοδο. Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς ή σε ασθενείς οι οποίοι δεν είναι δραστήριοι μπορεί να εφαρμοσθεί η συντηρητική αγωγή, η οποία συνίσταται σε μυική ενδυνάμωση και πιθανή αλλαγή των αθλητικών δραστηριοτήτων

 

ΡΗΞΗ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

 

Η ρήξη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι αρκετά πιο σπάνια από αυτή του πρόσθιου. Οι ασθενείς δεν έχουν πάντα συμπτώματα αστάθειας. Για τη διάγνωση χρειάζεται το ιστορικό, η κλινική εξέταση και πιθανόν η μαγνητική τομογραφία. Όσον αφορά τη θεραπεία, τη χειρουργούμε σπανιότερα λόγω μειωμένης αστάθειας, ενώ οι αθλητές συχνά μπορούν μετά από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης να επανέλθουν στην ενεργό δράση.

Ιατρικός Εξοπλισμός

Στο ορθοπαιδικό ιατρείο μας στη Νέα Ερυθραία (σύνορα με Κηφισιά) εκτός απο την τυπική κλινική ορθοπαιδική εξέταση, υπάρχει:

Υπέρηχος μαλακών μορίων για τη διερεύνηση παθήσεων μυών και τενόντων και

Σύγχρονος πελματογράφος με τη βοήθεια του οποίου διενεργούνται πελματογραφήματα.

Φωτογραφίες ΙατρείουΔείτε στο ΧάρτηΕπικοινωνία

 • Ιατρείο:
  Αναξαγόρα 18, Νέα Ερυθραία
 • Σταθερό:
  (210) 62 51 102, 215 520 9008
 • Κινητό:
  697 222 9723
 • E-MAIL ADDRESSES:
  info@petroskyriazopoulos.gr


  Σχετικοί όροι: Πέτρος Κυριαζόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Νέα Ερυθραία | Κηφισιά, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΙ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ | ΚΗΦΙΣΙΑ