κ: 697 222 9723, τ: (210) 62 51 102, 215 520 9008


 ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΘΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ (ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ)Ορισμός

Ο όρος «σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου» (ΣΕΠ) είναι συχνά συνώνυμο του «πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος» ή του «γόνατο του δρομέα».  Το ΣΕΠ μπορεί να ορισθεί ως πόνος στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος που περιλαμβάνει την επιγονατίδα και αποκλείει αλλές ενδοαρθρικές δομές.  Η «χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας» είναι μια κατάσταση στην οποία παρατηρείται μια μαλάκυνση του χόνδρου της επιγονατίδας και συμβαίνει  σε ένα ποσοστό των ασθενών που εμφανίζονται με πόνο στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος.

 

Ανατομία και εμβιομηχανική

Η επιγονατιδομηριαία άρθρωση αποτελείται από την επιγονατίδα και την μηριαία τροχιλία. Η επαφή της επιγονατίδας με το μηριαίο αρχίζει στις 20 μοίρες κάμψης του γόνατος και φτάνει στο μέγιστο στις 90 μοίρες. Η σταθερότητα της άρθρωσης επιτυγχάνεται με τη βοήθεια δυναμικών και στατικών στοιχείων (εικόνα 1), τα οποία συγκρατούν την επιγονατίδα μέσα στην τροχιλία (patellar tracking).

Η πορεία της επιγονατίδας στην τροχιλία μπορεί να διαταραχθεί όταν υπάρχει ανισορροπία των σταθεροποιητικών αυτών δυνάμεων που δρουν στην επιγονατίδα και τους παρακείμενους μαλακούς ιστούς και αυτό πρέπει να εντοπισθεί προκειμένου να είναι επιτυχής η θεραπεία.

Παράγοντες κινδύνου

 • Ανατομικές ανωμαλίες (επιγονατίδα σε ψηλή θέση, υποπλασία έσω αρθρικής επιφάνειας)
 • Διαταραγμενη εμβιομηχανική του κάτω άκρου
 • Μυική δυσλειτουργία (αδυναμία τετρακεφάλου)
 • Υπερκινητικότητα επιγονατίδας
 • Μειωμένη ευλυγισία τετρακεφάλου, οπισθίων μηριαίων, λαγονοκνημιαίας ταινίας)
 • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση
 • Σφάλματα κατά την προπόνηση ή υπερχρήση
 • Τραύμα

Άλλα στοιχεία που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η αυξημένη γωνία Q, πλατυποδία, υπερπρηνισμός άκρου ποδός.

Διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση του ΣΕΠ περιλαμβάνει

·        Τον τραυματισμό του αρθρικού χόνδρου

·        Οστικούς όγκους

·        Χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας

·        Νόσο του Hoffa

·        Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

·        Ελέυθερα σώματα

·        Σύνδρομο Osgood Schlatter

·        Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα

·        Αστάθεια επιγονατίδας/υπεξάρθρημα

·        Κάταγμα επιγονατίδας απο στρες

·        Τενοντίτιδα επιγονατιδικού

·        Θυλακίτιδα χηνείου ποδός

·        Θυλακίτιδα

·        Τενοντίτιδα τετρακεφάλου

·        Πόνος απο αντανάκλαση απο την σπονδυλική στήλη ή το ισχίο

 

Ιστορικό

Οι ασθενέις με ΣΕΠ συνήθως περιγράφουν τον πόνο πίσω, κάτω ή γύρω απο την επιγονατίδα. Τα συμπτώματα έχουν συνήθως προοδευτική εμφάνιση αν και μερικές φορές μπορεί να ακολουθούν τραυματισμό και μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρα. Μπορεί να συνυπάρχει δυσκαμψία και πόνος στην παρατεταμένη καθιστική θέση («σημείο του θεάτρου») και πόνος σε δραστηριότητες που φορτίζουν την επιγονατιδομηριαία άρθρωση όπως το ανεβοκατέβασμα σκάλας, το βαθύ κάθισμα ή το τρέξιμο. Μπορεί να υπάρχει αίσθημα αστάθειας, ενω το οίδημα του γόνατος δεν είναι χαρακτηριστικό της πάθησης.

Επειδή το ΣΕΠ σχετίζεται συχνά με υπερχρήση θα πρέπει να διερευνηθούν πιθανές αλλαγές στη συχνότητα, διάρκεια και ένταση στις αθλητικές δραστηριότητες του ασθενούς, ενώ άλλα πιθανά αίτια μπορεί να είναι η υπερβολική φθορά των παπουτσιών και οι ασκήσεις με βάρη που περιλαμβάνουν βαθειά καθίσματα.

 

Κλινική εξέταση

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει

·        την επισκόπηση που μπορεί να αναδείξει την πλάγια πορεία της επιγονατίδας κατά την έκταση του γόνατος,

·        την ψηλάφηση για πιθανό οίδημα και για την εντόπιση του πόνου,

·        το εύρος κίνησης του γόνατος,

·        τις παθητικές κινήσεις της επιγονατίδας,

·        ελαστικότητα των μυών (τετρακεφάλου, οπισθιων μηριαίων, γαστροκνημίου)

θα πρέπει επίσης να εξετασθούν το άκρο πόδι για πιθανό υπερπρηνισμό και η ισχύς όλων των μυών του κάτω άκρου.

 

Απεικονιστικός έλεγχος

Το ΣΕΠ διαγιγνώσκεται βασικά με την κλινική εξέταση και για τους περισσότερους ασθενείς η θεραπεία θα μπορούσε να αρχίσει χωρίς περαιτέρω έλεγχο.

Ακτινογραφία μπορεί να γίνει

·        Όταν υπάρχει ιστορικό τραύματος

·        όταν υπάρχει οίδημα

·        ο πόνος δεν υποχωρεί με τη θεραπεία.

·        Σε ασθενείς άνω των 50 ετών για αποκλεισμό οστεοαρθρίτιδας

·        Σε σκελετικά ανώριμους ασθενείς ώστε να αποκλεισθεί η οστεοχονδρίτιδα, η κάκωση επιφύσεων και οι όγκοι

Οι λήψεις περιλαμβάνουν την προσθιοπίσθια με φόρτιση, την πλάγια και την κατ εφαπτομένη της επιγονατίδας.

Η αξονική ή μαγνητική τομογραφία δεν είναι αναγκαίες στους περισσότερους ασθενείς αν και η τελευταία μπορεί να βοηθήσει στην εντόπιση χόνδρινων βλαβών, στη χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας, στα κατάγματα απο στρες, στα ελεύθερα σώματα, στο οστικό οίδημα και τον τραυματισμό των επιγονατιδικών συνδέσμων.

Θεραπεία

Η θεραπεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή ενός κατανοητού προγράμματος αποκατάστασης με συχνή επικοινωνία γιατρού-ασθενούς.

Το πρώτο βήμα είναι η προσπάθεια ελάττωσης των φορτίων που ασκούνται στην άρθρωση και τους γύρω ιστούς. Έτσι ο ασθενής θα πρέπει να:

 • αποφύγει ασκήσεις με βαθειά καθίσματα,
 • μειώσει την απόσταση που τρέχει σε επίπεδο τέτοιο που δεν προκαλεί πόνο
 •  αντικαταστήσει το τρέξιμο με κολύμπι, ποδήλατο ή ελλειπτικό για όσο διαρκεί η θεραπεία
 • Τοποθετήσει πάγο ιδίως μετά την άσκηση.

Φυσικοθεραπεία

Το βασικότερο στοιχείο της θεραπείας είναι ένα κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η φυσικοθεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα που να είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε όλους τους ασθενείς. Θα πρέπει να εστιάσουμε στην διόρθωση της τροχιάς της επιγονατίδας με βάση τα στοιχεία της κλινικής εξέτασης. Πολλοί χρειάζονται σημαντική ενδυνάμωση του τετρακεφάλου, ενώ άλλοι αύξηση της ελαστικότητας του και διατάσεις των πλάγιων στοιχείων. Πολλές φορές θα πρέπει να δοθούν στον ασθενή πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις συχνά μέσω κάποιου φυσικοθεραπευτή.

Προσπαθώντας να βρούμε την αιτία

 

Στους περισσότερους ασθενείς λαμβάνοντας ένα καλό ιστορικό μπορεί να μας οδηγήσει στην αιτία του προβλήματος. Έτσι κάποιος αθλητής μπορεί να αύξησε την απόσταση τρεξίματος, να συμπεριέλαβε σκαλιά στην προπόνηση του, ή να προσέθεσε ασκήσεις με βάρη που επιδρούν στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση. Ακατάλληλα ή πολύ φθαρμένα παπούτσια μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην όλη κατάσταση. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή.

 

Άλλες θεραπείες

 

Αναλγητικά. Παρότι τα αντιφλεγμονώδη χορηγούνται συχνά, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα τους αν και μπορεί να βοηθήσουν στην αρχή της θεραπείας

Κηδεμόνας. Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες επιγονατίδες η κηδεμόνες αλλά οι έρευνες δεν δείχνουν κάποιο ιδιαίτερο όφελος.

Περίδεση επιγονατίδας. Έχει προταθεί ως θεραπεία προκειμένου να βελτιώσει την ευθυγράμμιση  της επιγονατίδας και την δράση του τετρακεφάλου. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα

 

Ορθωτικά. Επειδή στο πρόβλημα μπορεί να συμμετέχει μια ανισοσκελία ή άλλα προβληματα των ποδιών, η κατασκευή ενός πάτου μετά από πελματογράφημα μπορεί να βοηθήσει.

 

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία συστήνεται σε όσους δεν παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από ένα χρόνο αποκατάστασης. Η αποτελεσματικότητα της επέμβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παθολογία του συγκεκριμένου ασθενούς και πρέπει να γίνει από πεπειραμένο χειρουργό.

 

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τη χαλάρωση των έξω στοιχείων της επιγονατίδας, βελτίωση χόνδρου αρθρικής επιφάνειας και άλλες τεχνικές αποκατάστασης της ευθυγράμμισης της που είναι έξω από το σκοπό αυτού του άρθρου.

Ιατρικός Εξοπλισμός

Στο ορθοπαιδικό ιατρείο μας στη Νέα Ερυθραία (σύνορα με Κηφισιά) εκτός απο την τυπική κλινική ορθοπαιδική εξέταση, υπάρχει:

Υπέρηχος μαλακών μορίων για τη διερεύνηση παθήσεων μυών και τενόντων και

Σύγχρονος πελματογράφος με τη βοήθεια του οποίου διενεργούνται πελματογραφήματα.

Φωτογραφίες ΙατρείουΔείτε στο ΧάρτηΕπικοινωνία

 • Ιατρείο:
  Αναξαγόρα 18, Νέα Ερυθραία
 • Σταθερό:
  (210) 62 51 102, 215 520 9008
 • Κινητό:
  697 222 9723
 • E-MAIL ADDRESSES:
  info@petroskyriazopoulos.gr


  Σχετικοί όροι: Πέτρος Κυριαζόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Νέα Ερυθραία | Κηφισιά, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΙ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ | ΚΗΦΙΣΙΑ